Az őszi anyagok: a pamut és a moher

Hogy jobban megismerjük az általunk leginkább kedvelt őszi ruhadarabokat, fontos tudnunk, hogy azok milyen anyagból készültek, és hogy azoknak milyen előnyei és hátrányai lehetnek.

Moher:

A moher az egyik legrégebben ismert és használt természetes szálfajta, az angórakecske vagy a moherkecske szőréből készül. Selyemszerű anyag, ezért igazi luxusterméknek számít, általában a kasmír és a selyem besorolásával egyenrangú. A világ moherjének körülbelül a fele Dél-Afrikából származik.

A moher anyag egy selymes és puha gyapjú. Remek választás télre a szigetelőképességére való tekintettel, ugyanakkor melegebb őszi napokra is praktikus, hiszen a nedvességet könnyedén átereszti és hűvös érzetet biztosít.

A moher ruhadarabokat kézzel vagy pedig speciális gyapjú programmal érdemes mosni, azonban ügyelni kell arra, hogy öblítőt nem szabad használni.

Pamut:

A pamut a gyapotnövény magjait burkoló szálak halmaza. A szaknyelvben a szálaknak a magoktól való elválasztását követő állapotot nevezik pamutnak. Nagyon fontos textilipari nyersanyag, kémiailag túlnyomórészt cellulózból áll. Nagyon fontos szerepet tölt be az emberiség történetében, mert az egyik legősibb növény, amit az ember termeszt.

A pamut remek nedvszívó tulajdonsággal rendelkezik, lágy tapintású légáteresztő anyag, nem irritálja a bőrt. A pamutból készült ruhadarabok akár 60°-on is moshatóak, hiszen a magasabb hőmérsékletet is kibírja, azonban érdemes kifordítani mosás előtt, hogy elkerüljük a bolyhosodást.

Felvetődhet a kérdés, hogy ha egy termék nem 100% pamut, akkor az már nem jó minőségű? Nem feltétlenül. Hiszen poliamiddal, poliészterrel vagy viszkózzal a pamutot könnyebben kezelhetővé, rugalmasabbá vagy akár nedvszívóbbá tehetik. Egyáltalán nem kell tőlük félni, ezek előnyös tulajdonságaiban képesek feljavítani a pamutot.   

legutóbbi bejegyzések
0